Facebook jubilarà els blocs?

NacióDigital.cat - Redacció 22/01/2009 - 08:02h
Facebook jubilarà els blocs?
Saül Gordillo ha publicat al seu bloc l'apunt "La generació Facebook jubila la generació bloc", on compara el món blocaire amb la popularitat de Facebook. Cal pensar, però, en Facebook com una xarxa social. Més que un substitut dels blocs, hauria de veure's com un substitut del "xat": ara ja no anem a buscar nous amics; estem intentant trobar els de tota la vida, els contactes professionals i els que veiem cada dia.

Però un bloc és, encara avui, una eina molt potent que està infravalorada i infrautilitzada. Potser precisament per això molta gent que tenia bloc es passa a Facebook. Perquè no tothom té la capacitat creativa, ni les ganes de publicar que requereix un bloc. Ni l'audiència, ni la destresa a l'hora d'escriure.

Un bloc no deixa de ser una pàgina web; i com a tal, permet un ventall de possibilitats molt gran, tant com ens el podem imaginar. Jo sempre he vist els blocs com a una eina de futur perquè ens permetran unir en un sol espai els articles més preparats, els estats de Twitter, els enllaços a Facebook... però Facebook tot això ja ho fa i és més senzill; tot i que amb certes restriccions.

Quant durarà la febre de Facebook?

A Internet tot són modes, tot és relativament ràpid. Anys enrere, a finals dels 90, la moda eren els xats, l'IRC. Abans ho havien estat les BBS i les llistes de notícies. La primera dècada del segle XXI va popularitzar la missatgeria privada, que va donar pas als blocs en substitució de les pàgines personals fetes amb Frontpage.

Encara ara queden reductes prou populars en xats com el de Terra; o webs d'adolescents amb Messenger que hi publiquen les seves fotografies. Però els temps en què no trobavem usuaris que no hi fossin han passat. I, un dia o altre, això també arribarà a Facebook. Cansats de publicar-hi, o amb altra feina per fer, els seus usuaris trobaran alternatives que ho milloraran, o un nou concepte que permetrà més flexibilitat.

El què és difícil de dir és la data en què això passarà. Perquè depèn, com sempre, de la innovació, de les idees i de la sort que tingui el proper que ho intenti. De fet, Twitter ha estat un fenòmen molt més efímer que Facebook, ja que després d'uns mesos amb un gran ús, ara està caient a poc a poc, ja que molts dels usuaris de Twitter, que després han provat Facebook, ara centralitzen el seu estat també a la xarxa social. I ja no parlem de Jaiku o Plurk, que van funcionar prou bé durant algunes setmanes, però que a poc a poc han cedit terreny o han tancat.

El perfil dels blocaires i dels usuaris de Facebook és diferent

El què si que podem veure, però, és que s'ha anar diversificant el perfil dels usuaris, i que cadascun utilitza el servei que més li convé. Els escriptors continuaran utilitzant els blocs: un apunt a Facebook mor molt ràpidament, perquè hi ha un volum d'informació molt gran. I tot allò que té de bo el fet d'arribar a molta informació, també ho té de dolent a l'hora de mantenir-la.

Però molts usuaris que feien servir blocs o fotoblocs perquè no tenien altres alternatives si que canvien a Facebook, i abandonen el bloc. Perquè, de fet, eren usuaris d'aquesta eina per falta d'una millor opció. Ara que ja disposen d'una xarxa social com Facebook, no necessiten el bloc.

Facebook, una xarxa social d'estudiants universitaris

El curiós de Facebook és que, inicialment, havia de ser una xarxa social per estudiants universitaris. I, finalment, s'ha convertit en una xarxa social global, perquè tothom s'hi doni d'alta. I, de moment, encara està creixent, un fet que diu molt a favor de Facebook després d'arribar la traducció al català i el nou disseny. Perquè significa que encara li queda prou temps; i els seus creadors haurien de mantenir-lo amb millores, més endavant, intentant no perdre la posició en què es troben.

De qui és Facebook?

Per ara, Microsoft n'és accionista però no el propietari. Què passaria, però, si Microsoft comprés Facebook? Els usuaris s'amotinarien? Perdria la posició de mercat que té actualment? Potser per això la companyia de Redmond n'està força al marge. Potser estan esperant que la base d'usuaris es consolidi per fer algun anunci. No ho sabem. Perquè potser no hi han pensat seriosament, ara que tenen altres problemes. Però no deixa de ser una possibilitat, que seria curiosa de veure com a experiment: si tanta gent hi ha contra Microsoft, se li permetrà jugar a operacions com la que va intentar amb Yahoo?

Perquè després del què li ha passat a l'ex-director de Yahoo, Jerry Yang, segurament la resta d'alts executius d'empreses que puguin interessar-li al gegant de Redmond estaran a l'aguait i podrien acceptar més ràpidament una operació d'adquisició per no tenir problemes amb la resta de consells d'administració, abans que amb els usuaris. Defensar-se ells abans de defensar l'eina o la companyia.

Sigui com sigui, ara mateix Facebook té ja una important base d'usuaris. Alguns, continuen sent blocaires, com fins ara. Altres han deixat el bloc de banda, perquè ja no el necessiten. Però Facebook no és, encara, una eina que pugui substituir un bloc així com així. Precisament per la dualitat dels blocs: poden ser una eina molt simple, amb apunts publicats un darrere l'altre, o un centre d'informació de l'usuari en qüestió. Per la segona tasca, potser si que Facebook podria desbancar els blocs, i ho està fent. Però per senzillesa, els blocs encara tenen molt a dir-hi.

Comentari: Ben dit, però...
||*|| AIS.CAT, 23/01/2009 a les 08:38

Crec que ajudaria a entendre 1mica+ si situeu el text en el context que'l hi pertoca que és el d'espais d'informació i comunicació. Queden en un altre pla els espais i eines de col·laboració i innovació, que aquestes no han set, majoritàriament canviades, continuant l'ús massiu d'emails (com les tradicionals carteig per possibilitant el un a molts) amb gestors locals totalment inadequats (independent de la jerarquia de carpetes i fitxers) i no millorats en desenes d'anys.
Amb medis rics de informació i comunicació, localment a Catalunya i als PPCC, els catalans podríem tenir amb les solucions actuals informàtiques i de programari, rics entorns i instruments de treball, col·laboració i innovació, però això no es dona per, al meu entendre, primer la manca total de bones infrastructures de comunicació. Actualment els ADSL a 40E/mes a 1500-250Kbps és deplorable i ens manca competitivitat a Catalunya i segon la incompetència i falta de visió i previsió dels polítics (Vinga nanos a solucionar els problemes que ens creen altres des de fora de Catalunya, injecció de diners per l’endeutament amb hipoteques dels joves, vendes de patrimonis i falta de renovació dels sectors industrials)
QUINA ME D TOT PLEGAT
La meva modesta visió de futur només em possibilita veure una única solució la glocalització sobirania per crear economia i riquesa local, només nosaltres ens solucionarem els nostres problemes, p.e.No podem invertir en un TGV Madriz-Lisboa tenint que agafar l’ avió per anar a Lyon ó Marsella.